Fizike _|_Grafiku i Kurseve

Formimi i pergjithshem: 40 kredite


Lendet Baze: FIZ 151, MAT 154,

Lendet me Zgjedhje: ALB 125, ALB 148, ALB 150, DET 141, ENG 131, ENG 132, FRE 131, FRE 132, GER 131, GER 132, HUM 131, HUM 141, HUM 155, HUM 180, HUM 181, HUM 250, LAT 131, LAT 132,


Formimi baze: 80 kredite


Lendet Baze: CSE 130, FIZ 152, FIZ 221, FIZ 261, MAT 155, MAT 185, MAT 226, MAT 254,

Lendet me Zgjedhje: CN 300, CN 301, CN 302, CSE 230, CSE 335, CSE 337, EGR 240, KIM 143, KIM 248, KIM 270, KIM 271, MAT 175, MAT 263, MAT 264,


Formimi special: 60 kredite


Lendet Baze: FIZ 231, FIZ 251, FIZ 266, FIZ 270, FIZ 271, FIZ 281,

Lendet me Zgjedhje: FIZ 204, FIZ 205, FIZ 225, FIZ 226, FIZ 300, FIZ 380, FIZ 398,


Pershkrimet e Lendeve

- (0)

ALB 125 - Arti i te shkruarit (8)
Bazat llogjike dhe teknike te artit te te shkruarit. Nje lende qe ploteson kerkesat per formim te pergjithshem ne gjithe programet.

ALB 148 - Gjuhe shqipe I, II (8)
Kjo lėndė ėshtė njė pėrpjekje qė synon formim gjuhėsor tė pėrgjithshėm tė studentėve. Ajo u ofron studentėve, njohuritė bazė mbi gjuhėn.

ALB 150 - Hyrje nė gjuhėsi (8)
Ne kete kurs trajtohen ēėshtje qė kanė tė bėjnė me vendin e gjuhėsisė nė shkencat shoqėrore, veēoritė dhe funksionet e saj, informacione tė detajuara pėr disiplina tė ndryshme tė gjuhėsisė.

CN 300 - Numerical Analysis (8)
Building upon calculus and computer programming, the course covers basic numerical methods, including linear and nonlinear algebraic equations, interpolation and approximation, ordinary differential equations, numerical integration and differentiation, finite element and perturbation. Development of numerical algorithms to provide solutions to common problems formulated in science and engineering. Develop the basic understanding of the construction of numerical algorithms, the applicability and limits of their appropriate use. Numerical algorithms, standard algorithms for numerical computation such as: root finding for nonlinear equations, interpolation and approximation of functions by simpler computational building blocks (for example - polynomials and splines). numerical differentiation and divided differences numerical quadrature and integration, numerical solutions of ordinary differential equations and boundary value problems; Prerequisite:Major standing in CS.

CN 301 - Fundamental computing algorithms (8)
Simple numerical algorithms Sequential and binary search algorithms Quadratic sorting algorithms (selection, insertion) O(N log N) sorting algorithms (Quicksort, heapsort, mergesort) Hash tables, including collision-avoidance strategies Binary search trees Representations of graphs (adjacency list, adjacency matrix) Depth- and breadth-first traversals Shortest-path algorithms (Dijkstra's and Floyd's algorithms) Transitive closure (Floyd's algorithm) Minimum spanning tree (Prim's and Kruskal's algorithms) Topological sort, Prerequisite:CSE 240.

CN 302 - Cryptographic algorithms (8)
Historical overview of cryptography Private-key cryptography and the key-exchange problem Public-key cryptography Digital signatures Security protocols Applications (zero-knowledge proofs, authentication, and so on); Prerequisite:Major standing in CS.

CSE 130 - Introduction to Computer Programming (8)
Introduction to digital computers and algorithmic programming.Topics include:data storage and manipulation, control structures, functions and subprogramming, abstract data types, recursion, and regular expressions. Introduction to object-oriented programming.Students cannot receive credit for both CSE 130 and EGR 141. Offered fall, winter.(Cross-listed with CIT 130).Satisfies the university general education requirement in the formal reasoning knowledge foundation area.

CSE 230 - Object-Oriented Computing I (8)
Introduction to object-oriented computer programming using a high-level programming language. Classes, member functions, inheritance, polymorphism and operator overloading. Design methodologies and introduction to software engineering principles and practices. Basic data structures are introduced.

CSE 335 - Programming Languages (8)
Fundamental concepts in programming languages.Several high-level languages are studied in depth and their approaches to the fundamental issues in language design are compared.Issues include:data types and structures, control structures, binding times, run-time, storage organization, flexibility vs.efficiency, compiled vs.interpreted languages, strong vs.weak typing, block structure and scope of names. The 4 Major Programming Paradigms and various multi-paradigm programming languages are discussed. Prerequisite:CSE 130.

CSE 337 - Projektimi i software-ve  dhe praktikave (8)
Hyrja ne Inxhinierin software dhe praktika. pikat kryesore perfshijne modelet e proceseve software, manaxhimin e projektit, analizen e kerkesave, sigurine dhe cilesine e software dhe testimin e sistemit.

DET 141 - Ekologjia (8)
-Njohuri baze te Ekologjise ne nivel individi, populacioni, komuniteti dhe ekosistemi.Parimet, rritja densiteti I populacionit, organizimi,evolucioni, lidhja midis Ekologjise se populacionit dhe komunitetit, Herbivoria, Grabitshmeria, Parazitizmi, Mutualizmi, Nivelet Trofik, Biogjeokimia-Ciklet e C,N,S, ujit etj. Ekologjia Aplikative :Biologjia Konservative , ndotja, energjia, ushqimi, shendeti, popullsia. Shembuj:Ekologjia Industriale, e biznesit, politike etj.Ruajtja e biodiversitetit dhe gjendja ne Shqiperi.

EGR 240 - Elektronika (8)
An introduction to the fundamentals of electrical and computer engineering; DC and AC circuits; transient analysis of first-order circuits, digital logic circuits, combinatorial logic design, sequential circuits, introduction to electronics, operational amplifiers, DC electromechanical machines. Laboratory. Offered fall, winter.

ENG 131 - Anglisht I (8)
Kursi synon tė pajisė studentin me njohuritė gjuhėsore bazė tė nivelit fillestar nė gjuhėn angleze. Ne kėtė kurs do tė trajtohen kryesisht ēėshtje gramatikore dhe leksikore si dhe do tė punohet me zhvillimin e aftėsive lexuese.

ENG 132 - Anglisht II (8)
Kursi synon tė pajisė studentin me njohuritė gjuhėsore bazė tė nivelit mesatar nė gjuhėn angleze. Ne kėtė kurs do tė trajtohen kryesisht ēėshtje gramatikore dhe leksikore si dhe do tė punohet me zhvillimin e aftėsive lexuese

FIZ 151 - Hyrje ne Fizike I (8)
Mekanika klasike dhe termodinamika .Per studentet e shkencave dhe te inxhinierise. Studentet duhet te ndjekin tre seanca te laboratorit te edukimit te pergjithshem gjate semestrit. Ky kurs synon pervetesimin e fenomeneve , koncepteve dhe ligjeve te mekanikes klasike dhe termodinamikes dhe motivimin e studenteve permes shembujve praktik nga jeta e perditshme qe demonstrojne rolin e fizikes ne disiplina te tjera si: inxhinieria, kimia , mjekesia, etj. Permbush kerkesat e edukimit te pergjithshem universitar ne shkencat natyrore dhe njohurite teknologjike ne fushat e kerkimit.

FIZ 152 - Hyrje ne Fizike II (8)
Synimi i ketij kursi eshte aplikimi i koncepteve dhe modeleve te mesuara ne kursin e Hyrjes ne Fizike I per te kuptuar konceptet e reja dhe parimet e elektromagnetizmit, optikes dhe fizikes modern ; analizimi i situatave fizike dhe aplikimi i nocionve te mesuara ne kurset e matematikes; njohja e aplikimeve te njohurive te fizikes ne shkencat e tjera ;pajisja e studenteve me nje njohje te qarte dhe llogjike te koncepteve baze dhe ligjeve te fizikes .Permbush kerkesat e edukimit te pergjithshem universitar ne shkencat natyrore dhe njohurite teknologjike ne fushat e kerkimit. Parakusht per aplikimet e njohurive ne fushen e integruar : kompleton kerkesat e edukimit te pergjithshem ne shpjegimin e qarte te njohurive themelore ne shkencat natyrore dhe njohurite teknologjike.

FIZ 204 - Astrofizika I (8)
Fizika studion ne menyre te pergjithshme astrofiziken moderne. Kursi fillon me konceptet themelore fizike qe perfshijne shume koncepte te astrofizikes si gravitacioni ,mekanika e orbitave si dhe proceset e rrezatimit .

FIZ 205 - Astrofizika II (8)
Instrumentat dhe teknikat; pjesa e parė:Spektroskopia astrofizike.Pjesa e dytė;Instrumentat astrofizikė.Teleskopėt dhe instrumentat optike.Kushtet e vrojtimitm aberracionet dhe efektet nė atmosferė,optika active dhe adaptive, teknikat optike te dedektimit,interferometria optike, sistemet marrės dhe dedektorėt, radio interferometria.

FIZ 221 - Termodinamike (8)
Ligji zero , i pare dhe i dyte i termodinamikes dhe aplikimet e tyre per gazin ideal .Hyrje ne teorine kinetike te gazeve dhe mekaniken statistike .Gjate ketij kursi studentet do te pajisen me nje kuptim te qarte te ligjeve te termodinamikes qe perfshin kuptimin e vetive termodinamike te lendes dhe aplikimin e parimeve te termodinamikes dhe teorise kinetike.

FIZ 225 - Biofizika (8)
Ky kurs do te paraqese fushen e fizikes biologjike duke ekzaminuar cilesisht sistemet jetesore. Ky kurs eshte menduar te pregatise nje audience te gjere studentesh ne modelimin matematik dhe fizik te sistemeve biologjike. Ky kurs gjithashtu do te sherbeje sin je hyrje ne bionanoteknologji: Komponentet e qelizes , Matja e gjatesise , forces dhe kohes ne biofizike .Paketimi i DNA ne viruse. Elasticiteti i DNA. Nanomanipulacioni. Levizja Brouniane Difuzioni. Elektroforeza .Forcat entropike. Motoret molekulare Impulset nervore.

FIZ 226 - Fizika mjekesore (8)
Nė kėtė kurs do tė pėrfshihen tema tė tilla si:bazat e fizikės sė rrezatimit,parimet e dozimetrisė,madhėsitė dhe njėsitė;aparatėt monitories tė rrzatimit,makineritė pėr radioterapitė,tufat e fotoneve:aspekte fizike,tufat e elektroneve;aspekte fizike dhe klinike, kalibrimi i tufave elektronike dhe fotonike

FIZ 231 - Optika I (8)
Optika gjeometrike, instrumentat optike, teoria valore e pasqyrimit dhe perthyerjes, interference, difraksioni dhe polarizimi i drites. Synimi i ketij kursi eshte tė formojė pėrfytyrime shkencore botkuptimore pėr dritėn si objekt fizik me gjendje valore korpuskulare ku nė varėsi tė kushteve eksperimentale shfaq herė veti valore (inteferencė difraksion) herė veti korpuskulare, (efekti Kompton), efekti fotoelektrik, ifti elektro pozitron.Nė kėtė kurs do tė mbėshtetemi kryesisht mė shumė nė faktet dhe idetė dhe nė interpretimet matematike mbi ekuacionet diferenciale dhe numrat kompleks.

FIZ 251 - Hyrje ne Fiziken Teorike (8)
Studiohen ne detaje ligjet themelore eksperimentale te elektromagnetizmit dhe optikes .Ka synim te studioje ne nje linje te perbashket teorine elektromagnetike dhe natyren valore te drites. Ekuacionet e Maxwellit,valet elektromagnetike,fushat potenciale dhe shtjellore, pasqyrimi dhe perthyerja e valeve, elementet e optikes se kristaleve, interferenca e drites, difraksioni i drites, koherenca.

FIZ 261 - Mekanike (8)
Aplikime te ligjeve te Njutonit ne pikat materiale , sistemin e pikave materiale , oshilatoret harmonike , forcat qendrore ,sistemet e referimit te nxituar dhe trupat e ngurte. Ky kurs synon eksplorimin e mekanikes klasike ne detaje , ne menyre te vecante si trajtohen konceptet themelore si forca energjia dhe impulsi ne sistemet komplekse .Per te arritur kete studentet duhet te jene te afte te perdorim teknikat matematike qe kane mesuar ne kurset e matematikes.

FIZ 266 - Vibrimet dhe Valet (8)
Trajtohen lekundjet dhe valet ne sistemet mekanike, elektromagnetike dhe optike. Gjithashtu paraqiten metodat perkatese matematikore, duke perfshire variablat komplekse, analizen Fourier Temat qe perfshihen: lekundjet e lira dhe te detyruara, rezonanca, mbivendosja, vala bredhese, ekuacionet e Maksuellit dhe valet elektromagnetike, interferenca, difraksioni dhe optika Fourier

FIZ 270 - Fizika moderne (8)
Temat qe ne do te mbulojme perfshijne relativitetin special , mekaniken kuantike ne situatat 1 D , sistemet dY nivele te mekanikes kuantike. Ky kurs synon zhvillimin e te te kuptuarit te teorise speciale te relativitetit dhe mekanikes kuantike dhe aplikimin e ketyre njohurive ne fusha te tjera

FIZ 271 - Fizika moderne II (8)
Struktura atomike ,fizika statistike , fizika berthamore , e grimcave elementare dhe elemente te studimit te kozmologjise. Ky kurs synon zhvillimin e te kuptuarit te teknikave analitike dhe llogaritese qe perdoren ne kerkimet e fizikes moderne; pajisjen me nje nivel njohes ne modelet teorike dhe eksperimentale te fizikes moderne ,ne menyre qe te jene te afte te aplikojne teknikat e mekanikes kuantike , mekanikes dhe elektromagnetizmit klasik per te pershkruar ,strukturen e brendshme te atomit dhe berthames si dhe te trupit te ngurte.

FIZ 281 - Elektriciteti dhe magnetizmi (8)
Ekuacionet e Maxwell-it dhe ligjet eksperimentale te elektricitetit dhe magnetizmit. Teoria potenciale , kushtet kufitare te vektoreve te fushes elektromagnetike , energjia e fushes .Dielektriket , percjellesit dhe materialet magnetike . Teoria Elektromagnetike ėshtė njė nga ėshtjet themelore tė kursit dhe pėr tė lluar tė treguar elementėt pas do fenomeni tė shfaqur, llimisht tė ndarė ( nė kėtė rast elektriciteti dhe magnetizmi ).Nė kėtė mėnyrė studentet do tė mėsojnė se si tė zgjidhin problema nė elektrostatikė dhe magnetostatikė,sė bashku nė boshllėk dhe mjedis pastaj ;te trajtojne elementėt midis kėtyre dy mjediseve nė elektrodinamikė , ku do te shqyrtohet zgjidhja e ekuacionit tė valės, duke pėrfshirė valėt nė mjediset e dhėna .

FIZ 300 - Kerkim i Pavarur (8)
Studimi i pavarur ose projekti i kerkimit zbatohet nen drejtimin e nje anatari te stat pedagogjik .Studentet, nen mbikqyrjen e nje anetari te stafit, studiojne ne menyre te pavarur ne nje fushe te fizikes, apo nje teme te veēante ne fizike.

FIZ 380 - Tema Speciale (8)
Studentėt duhet tė marrin njė seri leksionesh speciale mbi \c{c}ėshtjet themelore tė pėrzgjedhura nė bazė tė kėrkimeve tė sotme moderne nė fizikė dhe tė pėrfshihen nė projekte ose grupe pune. Parakusht : me udhezime nga departamenti.

FIZ 398 - Projekti Final (8)
Nje simester per projekte te vecante te studenteve. Studenti rregjistrohet ne kete kurs vetem me aprovimin e departamentit.

FRE 131 - Frengjisht I (8)
Kursi synon tė pajisė studentin me njohuritė gjuhėsore bazė tė nivelit fillestar nė gjuhėn frėnge. Ne kėtė kurs do tė trajtohen kryesisht ēėshtje gramatikore dhe leksikore si dhe do tė punohet me zhvillimin e aftėsive lexuese

FRE 132 - Frengjisht II (8)
Kursi synon tė pajisė studentin me njohuritė gjuhėsore bazė tė nivelit mesatar nė gjuhėn frėnge. Ne kėtė kurs do tė trajtohen kryesisht ēėshtje gramatikore dhe leksikore si dhe do tė punohet me zhvillimin e aftėsive lexuese.

GER 131 - Gjermanisht I (8)
Kursi synon tė pajisė studentin me njohuritė gjuhėsore bazė tė nivelit fillestar nė gjuhėn gjermane. Ne kėtė kurs do tė trajtohen kryesisht ēėshtje gramatikore dhe leksikore si dhe do tė punohet me zhvillimin e aftėsive lexuese. Kursi mbulon kapitujt nga 1 deri nė 10 tė librit “Delfin”.

GER 132 - Gjermanisht II (8)
Kursi synon tė pajisė studentin me njohuritė gjuhėsore bazė tė nivelit tė pėrparuar nė gjuhėn gjermane (nivel ky qė i nevojitet studentit pėr tė studiuar nė njė nga universitetet gjermane). Ne kėtė kurs do tė trajtohen kryesisht ēėshtje gramatikore dhe leksikore si dhe do tė punohet me zhvillimin e aftėsive lexuese. Kursi mbulon kapitujt nga 11 deri nė 20 tė librit “Delfin”.

HUM 131 - Psikologji (8)
Kursi synon tė sigurojė njė formim tė pėrgjithshėm pėr shkencėn e psikologjisė, bazat biologjike tė sjelljes, shqisat dhe perceprimit, vetėdijen, kujtesėn, motivimin dhe emocionin, personalitetin, stresin dhe shėndeti, ērregullimet psikologjike, terapitė dhe psikologjinė sociale.

HUM 141 - Filozofi (8)
Parimet baze te filozofise. Nje pershkrim i filozofeve me te medhenj te filozofise perendimore.

HUM 155 - Seksualiteti njerezor (8)
Seksualiteti njerezor eshte nje kurs qe paraqit nje pamje te pergjithshme te faktoreve biologjike, ambjentale, dhe shoqerore qe lidhen me seksualitetin njerezor.

HUM 180 - Woman studies I (8)
Feminist analysis of the construction and enforcement of gender differences and gender inequalities in various contexts. Emphasis on the intersection of race, class, sexuality, and nationality in the lives of women. Topics include feminist theory, motherhood, popular culture, sexual autonomy, racism, and activism in Albania.

HUM 181 - Woman studies II (8)
Vazhdim i HUM 180.

HUM 250 - Histori e Shqiperise (8)
Kursi jep njohuri tė integruar tė lėndės sė Historisė Kombėtare dhe metodologjisė sė zhvillimit tė saj, nė pėrputhje me kurrikulėn shkollore.

KIM 143 - Kimi  I (8)
Konceptet themelore. Simbolet. Formulat dhe ekuacionet. Stekiometria. Termokimia. Struktura e atomit dhe ligji periodik i elementeve. Lidhja kimike. Struktura e molekules dhe hibridizimi.Gjendja e gazte dhe teoria kinetike. Gjendja e lenget tretesirat, tretesirat koloidale. Kinetika kimike. Ekuilibrat kimike. Konceptet per acidet dhe bazat, ekuilibrat jonike dhe elektrolitet e dobet. Tretshmeria dhe produkti i tretshmerise.Termodinamika kimike. Energjia e lire. Elektrokimia dhe reaksionet redoks. komponimet komplekse.

KIM 248 - Kimia e trupit te ngurte (8)
Struktuar e kristaleve.Defraktimi i rrezeve X te kristalet. Kristalet jonike. Kristalet kovalente. kristalet molekulare. kristalet metalike.Trupat amorfe. Ekuilibrat ne sistemet trupi i ngurte-leng. diagramat fazore.

KIM 270 - Kimi Fizike I (8)
Termodinamika kimike.termokimia: Entropia, entalpia. potenciali termodinamik. Ekuilibri kimik, fazat e ekuilibrit kimik.Energjia e lire e Gibssit. Energjia e lire e Gibssit dhe ekuilibrat kimike

KIM 271 - Kimi Fizike II (8)
Elektrokimia.Percjellshmeria elektrolitike. Potencialet elektrodike. Potencialet elektrodike dhe ekuilibri kimik. Kinetika dhe Kataliza.Shkalla e reaksionit kimik dhe rendi molekular i reaksioneve. Kataliza homogjene dhe heterogjene.

LAT 131 - Hyrje ne Latinisht (8)
Hyrje ne gjuhen Latine.

LAT 132 - Hyrje ne Latinisht II (8)
Vazhdim i Latinishtes LAT 131.

MAT 154 - Kalkulus I (8)
Konceptet e funksionit, derivatit, rregullat e derivushmerise, integrimi, llogartja e siperfaqeve dhe volumeve, aplikime te ndryshme te kalkulusit ne inxhinjeri, ekonomi, finance, shkenca shoqerore, etj. Ploteson kerkesat e te gjitha programeve per nje formim te pergjithshem.

MAT 155 - Kalkulus II (8)
Rregullat dhe teknikat e integrimit, vargjet dhe serite, integralet e pacaktuara, dhe aplikimet e tyre ne industri dhe ekonomi.

MAT 175 - Algjeber Lineare (8)
Studimi i hapesirave te pergjithshme vektoriale, sistemeve lineare te ekuacioneve, transformimeve dhe kompozimeve lineare, eigenvalues, eigenvectors, diagonalizimi, modelimi dhe ortogonaliteti. Siguron nje kalim ne matematiken formale.

MAT 185 - Ekuacione Diferenciale (8)
Nje hyrje ne metodat baze te zgjidhjes se ekuacioneve diferenciale te zakonshem, perfshire metodat e koeficenteve te pacaktuar, variacioni i parametrave, serite, transformimet e e Laplasit dhe metodat numerike. Ekuacionet me variable te ndashem, homogjene dhe lineare. Aplikime.

MAT 226 - Probabilitet dhe Statistike (8)
Hyrje ne probabilitet dhe statistike si aplikim ne shkencat fizike, biologjike dhe sociale, si dhe ne deget inxhinierike. Aplikimet e shperndarjeve kryesore dhe teknikave joparametrike. Analiza e regresit dhe analiza e variances. Ploteson kerkesat e nje edukimi te pergjithshem universitar ne fushen baze te njohurive te gjykimit formal.

MAT 254 - Kalkulus III (8)
Studion vektoret , kordinatat polare , gjeometrine tridimensionale njehsimet diferenciale te funksioneve me disa variabla , ekuacionet diferenciale te perpikta , integralet e shumefishte , integralet e vijes dhe siperfaqes , fushat vektoriale.

MAT 263 - Matematike Diskrete (8)
Koncepte dhe metoda te matematikes diskrete me nje rendesi te aplikimeve te tyre ne shkencat kompjuterike. Logjika dhe vertetimet, bashkesite dhe relacionet, algoritmet, induksioni dhe rekursioni, kombinatorika, grafet dhe pemet.

MAT 264 - Baza te argumentimit matematik (8)
Synon kalimin sa me te lehte te studentit nga kalkulusi ne lende me nje vertetim rigoroz matematik. Elemente te llogjikes formale, teknika te vertetimit, etj. Vemendje i kushtohet shkrimit te sakte matematik. Detyrat e shtepise zene nje pjese te madhe te kursit.